28 Haziran 2011 Salı

Yemin Krizi...

    Merakla beklenen gün geldi.Bugün, Milletvekillerinin meclise girip yemin edeceği gün.Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi tam kadro yerini almış durumda.(Mhp'de Engin Alan hariç).

   Cumhuriyet Halk Partisinin ise yemin edip etmeyeceği bugünkü toplantıda belirlenecekti.Chp kurmayları toplandı ve nihai sonucu açıkladı.Chp mecliste yerini alacak ama yemin etmeyecekti.Bu çok önemli bir karardı.Kararın gerekçesi ise,tutuklu bulunan Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye edilmemesi oldu.Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay yemin etmeden Chp grubuda yemin etmeyecekti.

  Chp'den yemin eden tek Milletvekili geçici Meclis Başkanlığı görevini yöneten Oktay Ekşi oldu.Sadece Oktay Ekşi'nin yemin etme sebebi ise,olası kanun teklifleri için bir kişinin mutlaka bu hakka sahip olması idi.Chp grubu yemin etmediği için kanun teklifi verme imkanı da olmuyordu.O yüzden Chp yönetimi yemin edene kadar meclisteki kolu Oktay Ekşi olacaktı.

 Mhp ise Chp ile aynı dertden müzdarip olmasına karşın Chp'nin aldığı kararı uygun görmedi ve yeminler edildi.

 Ak Parti yönetimi ise taraflara,sorunların mecliste çözülmesi gerektiği çağrısını yapıyor.

 Bağımsız adaylar ise Diyarbakır'da.Hatip Dicle'nin meclise girememesinden dolayı yargı'nın aldığı kararı ve Ak Parti hükumetini boykot ediyor.

 %26 gibi ciddi bir oy alan Cumhuriyet Halk Partisinin,yemin etmemesini olumsuz karşılıyorum.Milyonlarca seçmenin oyuna kadir olan köklü bir partinin bu davranışı sergilemesi yerinde bir karar değildi.

 2 Milletvekili kardeşlerinin meclise girmeleri için bu denli çaba harcamaları takdir-e şayan bir davranıştır.Yüce milletin tartışmasız iradesiyle seçilen iki ismin mecliste olmalarını istemeleri en doğal haklarıdır..Ancak bu durumu lehe çevirmenin yeri en nihayetinde meclisten geçiyor.Meclise girerek, gerekli kanun teklifleriyle demokrasiye uygun olmadığı düşünülen yasalar el birliğiyle değiştirilebilir.

 Burada Ysk ve diğer yargı kurumlarının suçu yok değil.Önce Milletvekili olmaları hukuken uygundur deniyor.Sonra tahliye talepleri uygun değildir meclise giremezler deniyor.Tabii Chp yönetimi böyle bir durumla karşılaşıp karşılaşmayacağını biliyor muydu orası da belli değil.Tutuklu isimleri Milletvekili göstermek azda olsa risk taşıyordu.Bu detaylar bilinerek aday gösterilmiş ise burda da hata var demektir.

 Hataların çok olduğu ama acil çözüme kavuşması gereken bir mesele.Bütün siyasi partilerin, ellerini taşın altına koyması ve uzlaşma metodunu seçmek koşuluyla sorunların giderilebileceği kanısındayım.Anayasa ve onun  yasaları belli ise Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri 4 yılda yemin etmese herhangi bir şey değişmeyecektir.Bu durumun değişmesi ilgili kanunların değiştirilmesiyle mümkündür.

Küslüklerin,karşıdan beklemelerin ve naz yapmaların olmadığı,sadece milli iradenin haklarını koruyan ve çıkarını gözeten çalışmaların yapıldığı,kararların uzlaşma yöntemiyle alındığı bir meclis dileklerimle...

Sevgiler;

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa