12 Haziran 2011 Pazar

Genel Seçim 2011'in Geniş Değerlendirilmesi..

   Tüm Türkiye'nin aylardır beklediği gün geldi çattı.Bugün 44 milyon seçmen sandığa gitti ve iradesini gösterdi.

  Sandıktan 3.kez Ak Parti lider çıktı ve 2007 seçimlerine göre oy oranını arttırdı.2007 Genel Seçimlerinde  % 46.58 alan Ak Parti,2011 Genel Seçimlerinde %50 aldı ve yeniden iktidar oldu.

  Ak Parti aldığı % 50 oyla,330 Milletvekilini geçemeyerek 326 Milletvekili çıkardı.Ak Parti 2007 Genel Seçimlerinde ise 341 Milletvekili çıkarmıştı.Oyları artan Ak Parti böylece 15 koltuk kaybetmiş oldu.


  Cumhuriyet Halk Partisi ise 2007 Genel Seçimlerinde aldığı % 20.9 oy oranını arttırarak %25.9'a arttırdı.Böylece 2007'de 112 Milletvekili çıkartan Chp,2011 Seçimlerinde 135 koltuğa sahip oldu.


  Belkide seçim sürecini en sıkıntılı bir şekilde geçiren Milliyetçi Hareket Partisinde ise yüzler gülüyor.Barajı geçermi-geçemez mi sorularına bugün son nokta koyuldu.Mhp %13 oy oranınla %10 barajını geçerek meclisteki yerini aldı.Mecliste kazandığı Milletvekili sayısı ise 54.2007 Genel Seçimlerine göre Mhp düşüşte.2007 Genel Seçimlerinde %14.2 oy alarak 71 Milletvekili çıkarmıştı.


  Bağımsızlar ise 2007 Genel Seçimlerinde %5.1 ile 26 Milletvekili çıkartırken,2011 Genel Seçimlerde oylarını arttırarak %6.6 ile 36 Milletvekili çıkardı.

  276 sınırını geçerek seçimi 3.kez Ak Parti kazandı ama akıllara ilk şu soru geldi.2007 seçimlerine göre oyu artan bir parti,nasıl olurda daha az Milletvekili çıkarır.

Ak Partinin daha az Milletvekili çıkarmasının,Chp ve Mhp'nin bazı yerlerde daha çok Milletvekili çıkarmasının nedeni Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 'nun kararı.

Şöyleki;

  Ysk'nın yeni dönemde Milletvekili çıkaracak illerin sayısıyla oynaması Ak Partiyi bozguna ugrattı.Çünkü Ysk,yeni nüfus sayımıyla birlikte doğu ve güneydoğu İlleri başta olmak üzere Milletvekili sayılarını düşürdü buna karşılık Batı'da yer alan İllerin Milletvekili çıkarma sayısını arttırdı.Doğu ve Güneydoğuda ki oyların tamamnına yakınını alan Ak Parti,batı da Milletvekili artışlarını diğer partilerle paylaşınca Ak Parti'yi hüsrana uğratan sonuç ortaya çıkmış oldu.

Örneğin;İstanbul 2007 Genel Seçimlerine göre 15 Milletvekili fazla cıkarttı.Bu 15 Milletvekili doğu ve guneydoğuda artmış olsa idi Ak Parti tamamına yakının alacaktı.Ama istanbulda olunca bu 15 Milletvekili'ni diğer partilerle bölüşmek durumunda kaldı.

Böylece Ak Parti %50 oranıyla 350'ye yakın Milletvekili çıkaracakken Yüksek Seçim Kurulunun kararı ile 326 Milletvekili çıkarttı.

2011 Genel Seçimleriyle ilgili altını çizdiğim noktalar bu yöndeydi.

Başka bir konuya da değinmek istiyorum.

Bu süreci takip ederken,sosyal medya'da yaşananlar oldukça dikkatimi çekti..

 İnsanların Ak Parti'ye oy verenlere hakaret etmeleri,küfür etmeleri,aşağlayıcı cümleler kurmalarını yakışıksız karşıladığımı belirtmek istiyorum..

 Her ne var ki,Ak Parti ve ona oy verenler gibi düşünmek zorunda değiliz,ama onlara yani milletin iradesine saygı duymak zorundayız.Onlara hakaret ve küfürler yağdırmak,bu davranışları sergileyenlerin demokrasi anlayışına gölge düşürecektir.

  Bu ülke Merhum Adnan Mendereside,Merhum Turgut Özalıda,Cumhuriyet Halk Partisini'de,Milliyetçi Hareket Partisini'de,Tansu Çilleri'de,Mesut Yılmazı'da,Süleyman Demireli,Bülent EcvitideNecmettin Erbakanı'da denedi ve yaşananlara birebir şahit oldu.Aziz millet yeri geldiğinde bu isimlere sırt çevirdi ve iktidardan indirmesinide bildi.

 Oyüzden güzel keyfinizi bozup kaygılanmayınız.Eğer bu iktidarın gitmesi gerekirse millet yine iradesini kullanarak sandık yoluyla iktidarı geldiği gibi gönderecektir.

 Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren ve art arda oylarınıda arttırarak 3.kez iktidar olan Ak Parti'yi tebrik ediyor,yeni dönemde, vermiş olduğu sözleri,paylaşmış olduğu hayallerin gerçekleştirilmesi yolunda adımlar atılmasını diliyorum.

 2011 Genel Seçimlerinin tüm Türkiye için tekrardan hayırlı olmasını diliyor,hepimiz için güzel sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum..



Sevgiler;

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa