8 Mayıs 2011 Pazar

Demokrasinin Kaynağı


  Demokrasi, iki kurt ile bir kuzunun akşam yemeğinde ne yiyeceklerini oylamasıdır. Özgürlük ise ‘Tam teşekküllü bir kuzunun bu oylamaya karşı çıkmasıdır’ diyerek başlamak istiyorum.

  Demokrasi, tabii ki her zaman sizin işinize gelen kararlar vermez. Bu yüzden de demokrasiyi sevmeyebilirsiniz. Bana ne faydası var bana hep kaybettiriyor diyebilirsiniz… Ama düşünmemiz gereken bir şey var.

  Arkadan hızla bir nesil yetişiyor. Bu nesil demokratik bir ülkede, demokratik kişilerin yanında yetişmiyor. Hala babası ailede baskın, o ne derse o olur, annesi ‘dışarıda onu giyme bunu giyme geç kalma’ hocası ‘onu konuşma bunu sorma’ çocukluğumuzdan günümüze kadar demokratik olan durum sayısı hep azdı. Garanti demokratik diyebileceğimiz seçimlerde dahi bir kurt düşürüyorlar insanın içine.Acaba seçimlerde de mi bir yanlış var diye.

  Demek istediğim bize demokratik bir rejim, demokratik bir ülke vaat edilmiyor. Kendi kararlarımızı bile kendimiz alamıyoruz. Çoğu zaman gideceğimiz üniversite ve okuyacağımız bölüme dahi aile meclisi karar veriyor. Çünkü onlar benim istediğimi benden daha iyi biliyorlar..

  Demokrasi 3–5 kişinin demokratik olmasıyla kazanılamaz. Her birey kendi evinin önünü süpürürse dünyada hiç kirli sokak, cadde ve mahalle kalmaz mantığıyla yaklaşmamız gerek.

  O zaman buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Her aile kendi çocuğuna karar verme şansı verse, her aile çocuğuna küçük yaşta sorumluluk alma güdüsünü tattırsa, ona çocukluktan beri demokrasiyi güdüleseydi,bugünkü karamsar tablodan çok daha iyi durumda olurduk.


Sevgiler;

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa