2 Şubat 2011 Çarşamba

ORTADOĞU'NUN TÜRKİYE ALGISI

 
  Tunus'ta, hükümeti eleştirmek amacıyla bir gencin kendini yakarak öldürmesi,Mısır halkının, Ülkesi'nin 32 yıldır yöneticiliği yapan Hüsnü Mübarek'i 9 gündür yaptığı devrimlerle ülkeden göndermek istemesi,Ürdün'de,Yemen'de,Suriye'de yaşanılan sıkıntılar Ortadoğu'nun artık baskıcı rejimle yönetilmek istemediğinin en yakın habercisi.

  Konjonktürel olarak bölgenin lideri Durumundaki Türkiye ise Ortadoğu'nun en güçlü ülkesi olarak kabul ediliyor.Bakalım Ortadoğu ülkelerin'de yaşayan halk Türkiye hakkında ne düşünüyor.


  Türkiye Siyasi Etütler Vakfı'nın (TESEV) bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği 'Ortadoğu'da Türkiye Algısı' konulu raporun sonuçları açıklandı.

  8 Ortadoğu ülkesi ve 2267 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçları;

 **Türkiye’ye olan sempati geçen yılki araştırmaya göre %75’ten % 80’e yükseldi. İran geçen sene yapılan araştırmalarda göz önünde bulundurulmamıştı.Bu yıl ise listeye İran'da dahil edildi.İran'daki katılımcıların yanıtları da dahil edildiğinde bu oran yüzde 85’e çıkıyor.

 **Araştırma'nın belki'de en önemli sonucu:Katılımcıların %66'sı Türkiye'yi rol model olarak görüyor.

KENDİ YÖNETİMLERİNİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR

  Düzenlenen panelde sonuçları yorumlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerindeki kamuoyu tarafından özellikle son dönemdeki politikaları ile model ülke haline geldiğine dikkat çekti.

  Altunışık, “Türkiye, Ortadoğu’da kendi yönetimlerinin yapamadıklarını yapan ülke olarak görülüyor” dedi.

 Bunda da 2003 Irak Savaşı’na katılmaması ve Ortadoğu meselesinde Filistin’e yakın durmasının etkili olduğu belirtiliyor..

  Araştırma'nın sonuçları tabiki Türkiye'nin göğsünü kabartıyor.Lakin Türkiye'nin rakibi Ortadoğu Ülkeleri değildir.Ortadoğu ülkelerinin ekonomik yapısı,işsizlik oranları,özgürlük alanlarına baktığımızda ve belki de en önemlisi ülkelerinde liderlik eksikliği olması,Ortadoğu'ya göre bu konu da çok daha iyi durumda olan Türkiye'yi makul kılıyor.

  İşin özü,diğer ülkelere göre yaşadığımız ülkenin ve nimetlerinin kıymentini bilip,daha iyi bir Türkiye için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.'Ben bu işlerden anlamam.. Rey verdiklerim bir hal çaresine baksın' mantığından artık çıkılması gerekiyor.

  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve bu asil kanı taşıyan her bireyin bu ülke için yapabileceği herhangi birşeyin olabileceğine en içten duygularımla inanıyorum.Yeter ki 'Ben kimim,ne özelliklerim var ve ben bu ülke için ne yapabilirim' sorularını kendimize soralım..

Sevgiler...

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa