25 Ocak 2011 Salı

ÜNİVERSİTE'DE BAŞARILI OLMAK

  Başarı sözcüğü kelime anlamı itibariyle,bireylerin uğraşlarından yararlı sonuç elde etmesidir.Farklı dönemlerde yaşayan bilir kişiler başarıyı, farklı sözcüklerle tanımlamışlardır.
 
 Kimi 'İstemek başarmanın yarısıdır' demiştir.Kimi ise kişilik özelliklerine dikkat çekerek 'başarı bir karakterdir' diye tanımlamıştır.Demek ki başarmak için 'istemek ve karakter' gibi sözcüklerin önemini iyi anlamamız gerekiyor.

Bir düşünür,bireylerin hangi karakteristik özelliklere sahip olduğunun öneminin olmadığını, başarmak için önemli olanın çok istemek olduğuna dikkat çekmiştir.

Başka bir düşünür ise,bireylerin bir başarı elde etmek için karakteristik özelliklerinin(liderlik ruhu,pes etmeme,hatayı kabul etme) de belli standartlarda olması gerektiğinden bahsetmiştir.

İki paragrafı birleştirirsek kişinin istediği vizyona ulaşabilmesi için çok istemesi ve belli karakteristik özelliklerin olması gerekmektedir.Bunların yanında ise inanması,çok çalışması ve fark yaratmak ta başarının türevlerindendir diyebiliriz.

Peki Üniversite'de okuyan bir öğrenci neler yapacak olursa başarılı kabul edilir?

--Kimi dersleri iyi olursa sınıfında derece sahibi bir öğrenci ise kendini başarılı sayabilir.
--Kimi hiç ders bırakmadan 4 yılda okulu bitirebilmeyi başarı sayabilir.
--Kimi sosyal yaşamda edindiği kazanımlardan ötürü kendini başarılı sayabilir.
--Kimi öğrenim dönemi sırasında edindiği aktif ve dinamik çevreyi başarı sayabilir.
--Kimi öğrenci toplulukları ile ilgilenerek sorumluluk alması ve o sırada edindiği kazanımları başarı sayabilir.
--Kimi 4 yıl boyunca yaşadığı sıkıntılardan çıkardığı olgunluğu ve elde ettiği tecrübeyi başarı sayabilir.

 Yukarıda ki altı madde'den altı'sınıda kendinde bulan bir birey üniversiteyi gerçekten çok başarılı bir şekilde bitirmiş demektir.

Ama bunların hepsini yapıpta takdir edilmemekte mümkün..

--Kıskanılmak
--İkili ilişkilerde seviyesiz olmak
--Karşı cinsiyle ilişkilerinde tutarsızlık
--Bencil olmak
--Yalaka olmak

 gibi özellikler çok başarılı olmamıza rağmen 'insanların bizi hiç başarımızla hatırlayamacağı özelliklerdendir.Kıskanılmak kelimesini belki bu tanımdan çıkarabiliriz ama diğer 4 madde başarıyı unutturur.

Siz bencil iseniz, ilişkilerinizde sert ve keskinseniz,yalakaysanız yine de başarılı olabilirsiniz lakin sadece kendinizi kandırırsınız.Çevrenizdekilerden 'çok başarılısın' kelimesini duyamazsınız.Duyarsanız bu ya sizi pohpohlamaya çalışan biri ya da size yalakalık yapmak isteyen biri olacaktır.

Önemli olan üniversiteyi, yukarıda sayılan başarı kriterlerinden çoğunu gerçekleştirerek, sağlam,düzgün bir karaktere sahip olmaktır.

Düzgün karakteri olan,yalaka olmayan,bencil olmayan,çevresi tarafından sevilen insanlar  hiçbirşey yapmasa dahi benim gözümde çoğu kimsenin isteyipte yapamadığı karakterlerinden ötürü başarılı sayılacaktır.

 Bu tür başarılı insanların sayısının daima artması dileklerimle...

Sevgiler...

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa