29 Ocak 2011 Cumartesi

BÜYÜK İSYAN...50.000 KİŞİ..İSTİFA EDEN HÜKÜMET...

       Yarı başkanlık sistemi ile yönetilen Mısır'da iki gündür büyük isyan var.50.000 civarındaki göstericilerin sloganı ise 'Devirene Kadar Devam'.Tunus'ta hükümeti protesto etmek amacıyla kendini yakan üniversite mezunu genç, Tunus'taki hükümetin devrilmesine sebeb olmuştu.Şimdi ise sırada Mısır var.İlginç olan ise İki ülkenin'de Arap Ülkesi olması ve baskıcı rejimle yönetilmesi.

  Göstericiler kararlı.Mısır'da sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen göstericiler evlerinde değil,hükümet binasının,iç işleri bakanlığı'nın önünde.Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek dün reform yapılacağını açıklasada göstericiler tatmin olmadı.Hüsnü Mübarek ise kendi onayıyla gelen Başbakan ve Bakanlar Kurulunu istifaya çağırdı.İstifa çağrısına jet hızla cevap veren Başbakan Ahmed Nazif istifalarını Mübarek'e sundu ve hükümet istifa etti.

 Şuan ki bilanço ise çok üzücü.Polis göstericilere plastik mermiden sonra gerçek mermi de kullanmaya başladı.İki günde ölü sayısı 100 üzerinde tahmin ediliyor.2.000 üzerinde ise yaralı.

Tunus'ta ve Mısır'da ortaya çıkan halk devrimlerinin sebebleri için bakın gazeteci Hüsnü Mahalli ne diyor..

Mısır ve Tunus'taki Olayların Sebebi TÜRKİYE'DİR.

Tunus’ta olup bitenler aslında Türkiye’den dolayıdır. Türkiye’de son beş on yılda yaşanan demokratikleşme, süreçler, tartışmalar, Türkiye’nin İsrail karşıtı tavrı, Irak’taki tavrı, antiemperyalist bakışı… Bunların hepsi Arap bölgesindeki insanların tümüne moral verdi.Tunuslular burayı çok iyi biliyorlar. Türk halkını da çok iyi tanırlar. Okuma yazma oranı çok yüksektir Tunus’ta. Tüm bunlar Tunus halkının beyninde ve bilincinde canlı bir Türkiye örneği oluşturmuştur: “Bakın, Türkiye erkek gibi bir politika izliyor, bakın İsrail’e kafa tutuyor, bakın demokrasi var, bakın seçimle geliyorlar” filan… Bence bu Tunus halkının ayaklanmasında çok çok büyük rol oynamıştır. Yoksa düşünebiliyor musunuz, 23 yıldır gıkı çıkmayan bir toplum...

 diyerek olaylara farklı bir bakış açısı getirmiştir.Haksız da sayılmaz.İşsizliğin çok yüksek olduğu,düşüncelerine saygı duyulmayan halk en sonunda isyan bayrağını çekti.


 Tabii ki devrimler, insanların yaralanması, ölmesi hoş karşılanmaz lakin bir başka bakışaçısı ile baktığımızda bireysel özgürlükler noktasında isyan etmiş halk, yöneticilerine çok güzel cevap vermiş oldu.'Bizi bundan sonra yönetecekler bizim haklarımızı kabul etsin de gelsin' tutumuna girdiler.Haklılarda...Mısır'ın kısıtladığı özgürlükler noktasında geri adım atacağı tahmin ediliyor..


 Devrimciler, özgürlük için savaştılar ve istediklerini elde ettiler.Bireysel özgürlüğü kısıtlayan,bireylerin yaşamsal hakkına müdahale eden her devletin başına aynı şeyin gelmesi temennilerimle...

Sevgiler;

1 Yorum:

saat: 31 Ocak 2011 08:33 , Anonymous Adsız dedi ki...

Amerika farklı ve yeni uydular arıyor, ortadoğuda güçlenmek için yeni hareketler bunlar, yinede mısır için seviniyorum, yakışır..

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa