26 Ocak 2011 Çarşamba

LİDER Mİ DOĞULUR,SONRADAN MI OLUNUR ?

Lider kendi davasını çevresindekilerinin davası yapabilen,ekibini ortak bir hedefte buluşturabilen,değişime açık,pes etmeyen çevresindekileri de pes ettirmeyen, iletişim yönü kuvvetli ve kendi ekibinden de bir lider çıkarabilen kişidir.

Akla gelen ilk soru:Peki Lider nasıl olunur?

Bana kalırsa liderlik,doğuştan gelen bir özelliktir.Kimileri ise liderlik yeteneğinin farkına çok sonra varır.O kişiler ise liderliğin sonradan kazanıldığını iddia ederler.Halbuki onlarda o yetenek doğuştan vardır ve birey bu özelliğini çok sonra farketmişlerdir.

Herkes lider olamaz ve olmak zorunda da değildir.

Dünya'da herkesin lider olmaya çalıştığını düşünecek olursak feci sonuçlar hemen aklımıza gelecektir.Ekip sözcüğünün yok olması,herkesin ayrı ve yalnız davaları olması gibi...Belli karakteristik özellikler insanın liderlik ruhunu okşar.Bunu hissedip hissetmememiz ise bizim elimizdedir.

Çocukluğumuzu hatırlayacak olursak,mahalledeki arkadaşlarıyla maç yapan çocuklardan biri herzaman kaleci olur biri ise her zaman kaptan.Çocukken birbirimize sorduğumuzda hep birinin dediği olurdu daha doğrusu kendi dediğini ikna ettirirdi.İşte çocukken kaptan olan ve hep onun dediği yere gidilen kişi de liderlik ruhu olabilir.Çocukken kaleci olan ve dediği yere hiç gidilmeyen çocuk ise belki lider olamayabilir ama ekibin bir parçasıdır ve liderin en çok sevdiği kişi odur.(Çünkü liderin önünün açılmasına büyük katkıda bulunmuştur.)


Görev adamı tabiri ise liderliğe nazaran daha çok kimselerde görülen bir özelliktir.'Ben çok ayrıntıya girmeyeyim bana görevimi söyleyin ben yaparım' cümlesini etrafımızda çok duyarız.

Liderin görevi ise ekibindeki görev adamlarına kendi kişiliklerine uygun görevler vererek, ekip içi demokrasiyi vurgulayarak, çalışan ile çalışmayanı her daim ayırarak ortak hedefe ulaştırmaktır.

Bunları yapmak tabiki çok zordur..

Hedefleriniz,aileniz,ekip üyeleri arasındaki sıkıntılar,işinizle ilgili sorunlar derken lider pek çok problemle karşı karşıya kalır.

Kişi gerçekten lider ise bu sorunların hepsini masaya yatırarak,hangisini nasıl ve kimle çözmeye başlayacığını hesaplar ve nihai amacına mutlaka ulaşır.

Seveni çok olur eşi hariç...

Liderler ekip üyeleri ile çok vakit geçirir ve onların sorunlarını kendi sorunları kabul eder.Dolayısıyla kendi sorunlarının yanında takım arkadaşlarının problemlerinide kendine dert edinir ve çözmeye çalışır.Bunu gören eşi ise size (zaten işinizle çok fazla vakit geçirdiğiniz için size kırgındır) 'kendini bu kadar yıpratma bak hasta olacaksın' diye sitem eder ve üzülür.

Belki de liderlik tanımına bir tabiri daha eklemek gerekecektir.

Lider işi ve eşine aynı ilgiyi ve aynı süreyi ayırabilen nadir bir kişiliktir..

Sevgiler...

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa